Hidupkan usrah!USRAH!usrah!Jasamu akan dikenang sentiasa duhai Hasan Al-Banna..

Hidupkan usrah!USRAH!usrah!Jasamu akan dikenang sentiasa duhai Hasan Al-Banna..
Tegakkanlah kalimah ALLAH di muka Bumi yang penuh fatamorgana ini..La Ilaha Illallah,Muhammad Ya Rasulullah Ya Habiballah...

Search This Blog

Tuesday, February 23, 2010

MENGINGATI ALLAH PADA SETIAP MASA


1) Zikrullah adalah asas pengabdian kepada Allah.Ia merupakan hubungan hamba dengan dengan Tuhan pada setiap masa dan tempat..
•Aisyah r.a : “ Adalah Rasulullah s.a.w mengingati Allah pada setiap waktu ”
•Apabila sentiasa berhubung dengan Allah,hati kita akan menjadi hidup
•Sentiasa berlindung dengan Allah akan beroleh keselamatan dan keamanan serta sentiasa mendekatkan diri dengan Allah.
•Mengingati Allah akan mendapat kejayaan dan keredhaanNya.
•Sebaliknya,apabila sesorang jauh daripada Allah akan sesat lagi rugi.

2)Mengingati Allah membezakan seseorang daripada golongan munafik yang sentiasa melupakan Allah dan tidak mengingatinya kecuali sedikit sahaja.

3) Syaitan tidak menguasai manusia yang sentiasa mengingati Allah.

4)Zikrullah juga menjadi benteng yang teguh yang memelihara seseorang daripada tipu daya dan godaan syaitan.

5)Mengingati Allah adalah jalan kebahagiaan seseorang.
Orang yang beriman dan mereka yang tenang hati mereka dengan mengingati Allah.Ketahuilah dengan mengingati Allah,hati-hati akan menjadi tenang”(Ar-Ra’du:28)

6) Kita perlu sentiasa mengingati Allah kerana ahli syurga tidak merasa kesal kecuali sesal itu di atas berlalunya masa dalam keadaan tidak mengingati Allah ketika di dunia.

7)Allah mengingati orang yang mengingati Allah..
Hendaklah kamu mengingatiKu,nescaya Aku akan ingat kepadamu dan hendaklah kamu bersyukur kepadaKu dan jangan kamu kufur di ats nikmatKu”(al-baqarah:152)
Buat tatapan
~~~~~~Sekiranya seseorang begitu gembira apabila seorang raja mengingatinya lalu memujinya di dalam majlisnya,bagaimana pula apabila Allah,yakni raja segala raja(almulk)menyebutnya dan mengingatinya bersama para malaikat???~~~~~FIKIRKANLAH!

8)Mengingati ALLAH bukan bermaksud menyebut nama Allah pada lidah,tapi hati lalai daripada Allah dan mentaatinya,tetapi MENGINGATI ALLAH pada lidah mesti disertai dengan memikirkan keagungan Allah dan kesannya dapat dilihat pada tindakan dan perbuatan.

9) Seseorang mesti sedar apa yang disebut lisannya.Hati dan lisan hendaklah sama-sama mengingati Allah supaya seseorang sentiasa berhubungan dengan Allah zahir dan batin.

Rujukan:Amalan 24 jam dalam kehidupan Rasulullah s.a.w
Diedit daripada: Zulkarnaian Dollah,PTS

Kepada Yang bergelar Sang 'HAWA'DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH DAN MAHA PENYAYANG……..

Assalamualaikum HAWA..

Semoga sentiasa berada di bawah lindungan ALLAH S.W.T selalu. Tujuan utama surat ini ditulis adalah untuk memberi sedikit nasihat dan peringatan kepada saudari HAWA. Ini bukan bermakna ana tidak membuat kesalahan dan kesilapan. Sudah menjadi fitrah manusia untuk membuat kesalahan, dan turut menjadi fitrah manusia untuk insaf dan bertaubat di atas semua kesalahan yang telah dilakukan. Sebagai manusia yang dhaif, saya terpanggil untuk memberi sedikit peringatan kepada saudari, supaya saudari tidak pergi lebih ‘jauh’ dari batas-batas syarak.

            Terlebih dahulu ana ingin memohon maaf andai kandungan surat ini akan menyentuh perasaan saudari. Ana hanya ingin menunaikan tanggungjawab ana sebagai seorang muslim dan tidak mahu turut menanggung dosa-dosa yang saudari lakukan dengan membutakan mata dan hati di atas segala perbuatan saudari.Mungkin sahabat-sahabat HAWA tidak pernah meneguri HAWA dan kiranya menjadi tanggungjawab ana untuk menegur sesuatu yang tidak betul pada pandangan masyarakat sekeliling kita. Pertama HAWA, tolonglah menjaga peribadi sebagai seorang muslimah, tidak kira dari segi pemakaian atau dari segi tingkah laku dan adab. Dari segi pemakaian, tolonglah HAWA pakailah pakaian yang longgar dan labuh. Labuhkan tudung hingga ke dada. Tutuplah segala anugerah yang Tuhan berikan kepada kaum Hawa. Sesungguhnya perhiasan-perhiasan pada tubuh kita ini hanya untuk lelaki yang sah,iaitu suami kita kelak. Tidak perlu dipertontonkan untuk semua HAWA. Hadis Rasullullah S,A.W, “sesungguhnya perempuan yang memperkenalkan dirinya kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikkannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya akan memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kelak.”

            Kedua HAWA, berkaitan dengan pergaulan atau pun ikhtilat. HAWA… tiada sesiapa pun yang menghalang hubungan HAWA dengan dengan mana-mana lelaki atau sesiapa sahaja. Kerana kami tahu itu adalah fitrah manusia, mahu disayangi dan menyayangi. Tapi HAWA, setiap perkara harus ada batasnya. Perhubungan antara laki-laki dengan perempuan juga harus ada batasnya. Sebagai muslimah yang sejati HAWA harus tahu menjaga batas-batas perhubungan. Maksud ana, kita tidak perlu selalu berjumpa atau keluar berdua-dua untuk membuktikan kita berkasih sayang. Sebagaimana Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhir, maka jangan sekali-kali dia bersendirian dengan seorang perempuan yang tidak bersama mahramnya, kerana yang ketiganya ialah syaitan." ( HR.Ahmad) Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk." (QS. Al Isra:32).

            Ana berharap bahawa ana adalah orang yang pertama dan terakhir menegur HAWA dengan cara sebegini. Bukan niat untuk membuka pekung di dada HAWA tetapi tujuan ana adalah demi kebaikan muslimah sejati yang ana kasihi. Ana berharap agar HAWA tidak mengambil hati dengan apa yang telah dibangkitkan dalam warkah ini. Ana tidak mengharapkan nama untuk membuktikan ana adalah seorang yang baik,tetapi yang ana mahukan adalah hijrah perubahan diri,terutama kaum Hawa.Sesungguhnya, yang baik itu datang dari Allah S.W.T dan yang buruk dan kelemahan itu datang dari ana sendiri…
Akhir kalam, ana sentiasa mendoakan kesejahteraan HAWA serta diri kita semua….Amin….

Wassalam….
oleh:Ustaz Amin IPGKDRI


Sunnah Rasulullah s.a.w dalam situasi tertentu
MENGHADIRKAN NIAT YANG BAIK DALAM SEGALA  PEEL PERBUATAN
Ø  Segala amalan yang diharuskan seperti makan,tidur,bekerja mencari rezeki dan lain-lain boleh menjadi suatu ibadah dan ketaatan kepada Allah s.w.t jika diniatkan keranaAllah.
Ø  Seseorang hamba akan diganjarkan pahala yang banyak dengan syarat segala amalan tersebut perlu diniatkan sematamata kerana beribadah dan mendekatkan diri kepada Allah s.w.t..
Ø  Sabda Rasulullah s.a.w :
~Sesungguhnya segala amalan itu bergantung kepada niat~ (Bukari dan muslim)
Ø  Contohnya: Seseorang yang pada malamnya tidur awal dan berniat untuk bangun malam atau bangun untuk solat subuh untuk beribadah kepada Allah= maka tidurnya akan dikira sebagai ibadah..


MENGERJAKAN BEBERAPA AMALAN DALAM SATU WAKTU
Ø  Mereka yang mengerjakan beberapa amalan dalam satu waktu adalah orang yang bijak menguruskan waktunya sehingga ia sentiasa berada dalam ketaatan kepada Allah.
Ø  Contohnya:
1) Apabila kita ke masjid dengan berjalan kaki,ianya merupakan satu ibadah.Dalam perjalanan tersebut,ia berzikir,bertahmid serta bertasbih serta membaca Al-Quran.
~Di sini,banyak kebaikan yang akan diperolehinya..Subhanallah,Maha Penyayang Allah
Taala kepada hambaNya.
2)  Apabila kite ke kelas,kita menyapa sahabat-sahabat dengan senyuman dan salam serta berkata dengan kata-kata yang baik serta tidak menyinggungnya.Kita juga akan memperoleh ganjaran yang besar di sisi Allah Taala.